print
„Redu sarea din mâncare!”, campanie de educare și informare
03.09.2019
121 Accesări

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc, a spus într-o conferință de presă că autoritățile au pregătit pentru difuzare la radio și televiziuni un spot prin intermediul căruia oamenii vor fi informați că nu e bine să consume mai mult de  5 grame de sare pe zi. Populația va fi îndemnată să înlocuiască sarea cu verdețuri și condimente naturale. La fel, să promoveze obiceiuri sănătoase în rândul copiilor.

Alexandru Voloc a mai spus că autoritățile pregătesc și modificarea cadrului legal și normativ pentru a determina agenții economici să reducă conținutul de sare din alimente. Reprezentanții hotelelor, restaurantelor și cafenelelor vor fi îndemnați să retragă sarea de pe mese și să o aducă doar la solicitare. Potrivit secretarului de stat, consumul exagerat al sării ridică tensiunea arterială, îmbolnăvește inima, vasele sangvine, iar educarea populației privind reducerea consumului de sare urmărește reducerea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.

Directorul adjunct al Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare în Republica Moldova, Viorica Crețu, a spus că în majoritatea țărilor post-sovietice persistă obiceiul nesănătos al populației de a adăuga sare în mâncarea deja sărată. Potrivit Vioricăi Crețu, acest obicei este luat din copilărie, de la părinți, și este dus din generație în generație. De aceea, părinții trebuie să fie precauți față de sănătatea copiilor lor.

Coordonatoarea de programe a Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, Stela Gheorghiță, atenționează că sănătatea nu este un obiect pe care îl poți lua de la medic, pentru sănătate trebuie să lupți în fiecare zi, iar reducerea consumului de sare este un exemplu în acest sens.

Potrivit unui studiu realizat în 2016, consumul de sare în rândul populației din Republica Moldova depășite de două ori norma de 5 grame pe zi recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Consumul de sare este mai mare în rândul bărbaților decât cel al femeilor și este mai pronunțat la sate, decât la orașe. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar. În medie, o persoană consumă 333 de grame de pâine pe zi, care conține 5,5 grame de sare.

Copyright © 2019 Toate drepturile rezervate