print
Fierarul din Inești
20.02.2015
3875 Accesări


Alexandru Belinschi a pictat icoane, a sculptat, a efectuat lucrări de renovare a unor clădiri istrorice. Și-a făcut studiile în domeniul artelor plastice, dar încă nu a descifrat de unde vine pasiunea pentru metal. „ Eu cred că omul alege metalul. Nu în mâna fiecărui specialist metalul se formează la fel. Nu pot să repet de două ori aceeași lucrare, prelucrarea artistică a metalului este un lucru irepetabil”, a spus meșterul pentru emisiunea „Tezaur” de la Moldova 1.

Pentru modelarea artistică a metalului forjat, fierarul din Inești și-a construit totul cu mâna lui. Unii meșteri prelucrează fierul la rece, Alexandru însă prelucrează fierul fierbinte, așa cum se făcea pe timpul dacilor și reușește să obțină de la metal orice formă își dorește.

„Nu poți să bați cu ciocanul aiurea, fiindcă nu se mai primește o lucrare ca lumea. Se bate cu exactitate, este un ritm, o melodie a ciocanului care se ține ca să nu obosească mîna. Potcovăritul este o ramură a fierăritului, o meserie care se transmitea din tată în fiu. Acum nu se mai transmite, foarte puțini sunt care se ocupă de prelucrarea metalului. La mine în familie n-am avut fierari, dar am hotărât totuși să-mi aleg prelucrarea artistică a metalului. Este mult mai greu, în schimb mult mai întrebată și mult mai interesantă”, susține Alexandru Belinschi.

Alexandru Belinschi confecționează diferite obiecte, de la fărașe, cârlige și cociorve, până la garduri și compoziții decorative de înalt grad artistic. Ultima lucrare este formată din șase mii de elemente metalice.

Copyright © 2018 Toate drepturile rezervate