print
Moldova a preluat cele mai bune practici comunitare de promovare a energiei verzi, opinie
09.06.2018
318 Accesări

Potrivit lui Denis Tumuruc, instalaţiile eoliene şi panourile fotovoltaice sunt cele mai adecvate surse de energie verde pentru Republica Moldova. Legea adoptată permite micilor investitori să meargă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, să obţină dreptul de a produce energie verde, de până la 4 MW. Din 2019, acest lucru va fi posibil şi pentru investitorii mari, care vor putea produce energie verde şi pentru clădiri mai mari.

Dumitru Vasilescu, manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a menţionat că este în desfășurare un proiect care prevede instalarea pe acoperişul unui bloc de studii al Universităţii Tehnice a panourilor fotovoltaice pentru a acoperi consumul propriu de energie electrică. Este planificată instalarea unui panou de 1 MW care să asigure cu energie verde un bloc de studiu şi căminele UTM din preajmă. „Pentru noi prezintă interes universităţile, dar şi instituţiile spitaliceşti mari, care au acoperişuri mari, spitalele raionale, unde consumul de energie este mai mare”, a spus Dumitru Vasilescu.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a remarcat că proiectul este implementat pentru a micşora costurile de energie ale universităţii. În parcul UTM sunt instalate turbine eoliene, panouri fotovoltaice care asigură cu energie parcul și alte reţele de consum. „În Republica Moldova sunt importante atât turbinele de dimensiuni mari, panourile fotovoltaice, dar și turbinele mici, care sunt adecvate pentru zonele rurale și ar putea fi o sursă care să le permită micilor producători să micşoreze preţurile”, a spus Viorel Bostan.

Dezbaterea „Eficiență Energetică și surse de energie regenerabilă” a fost organizată de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova în cadrul Săptămânii europene a energiei durabile, care se desfăşoară în perioada 4-10 iunie.

Copyright © 2020 Toate drepturile rezervate